Perustehtävä on tähtitaivaan Pohjantähti

Mikä on perustehtävä? Mikäli sana tai käsite kiinnostaa, ole hyvä ja jatka lukemista.

Perustehtävän avaaminen ja ymmärtäminen sanoittamalla, kuulemalla, omaksumalla ja tiedostamalla on välttämätön ja oleellinen perustehtävän toteuttamisen kannalta.

Miksi?

Toimivan, tuottavan ja laadukkaan tekemisen ja toiminnan edellytys on muodostaa yhteinen todellisuus siitä, mikä on meidän perustehtävämme ja miten me sen toteutamme. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä että, niille sanoille joita käytämme perustehtävän avaamisessa muodostamme yhteisesti ymmärrettävän tarkoituksen.

Mitäpä sitten, ellei meillä ole yhteistä näkymää perustehtävästä ja sen toteuttamisesta? Tälle kysymykselle olen koonnut esimerkkejä luettavaksi myöhemmin.

Käytän perustehtävä blogissa vertauskuvana tähtitaivasta.

Pohjantähti nähdään silmillä katsottuna taivaalla yksittäisenä tähtenä. Todellisuudessa Pohjantähti on useasta tähdestä koostuva tähtijärjestelmä.

Mikä mielestäni tekee perustehtävästä tähtitaivaan Pohjantähden?

Kirjoitan edellisen kysymyksen viitoittamana blogisarjan Työyhteisön Top -ten, jonka tavoitteena on selventää ja tehdä toivottavasti vielä enemmän näkyville sana tai käsite perustehtävä, sen merkitys ja toteuttamisen rakenneosia. Tässä blogissa kirjoitan, mikä on perustehtävä ja sen toteuttamisen rakenneosista; suunnittelu, jäsentely ja arviointi. Sekä joitakin esimerkki kysymyksiä, mikäli on päässyt käymään niin, että yhteinen perustehtävä on päässyt hämärtymään tai sitä ei ole riittävästi tarkennettu esimerkiksi palvelun tai tuotteen muuttumisen yhteydessä. Arviointi on perustehtävän toteuttamisen rakenneosista se jota kuljetan Työyhteisön Top -ten blogiosien rinnalla. Näin sen vuoksi, että arvioinnin avulla suunta on tavoitteellinen, tietoinen ja korjattavissa.

Mikäli Sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, ole hyvä! Palautteen voit antaa vaikkapa verkkosivun yhteydenotto lomakkeella. Odotan mielenkiinnolla palautettasi. Kiitos!

Perustehtävä vastaa seuraavasti:

Miksi organisaatiomme, yhdistyksemme, yksikkömme, palvelumme tai tuotteemme on olemassa?

Kaikki mahdollinen ja tarvittava rakentuu ja rakennetaan perustehtävän ympärille ja perustehtävä lähtöisesti. Myös ne asiat ja seikat jotka ensi tuntumalla eivät ole yhteydessä perustehtävään.

Perustehtävä on eri asia kuin työntekijöiden tai/ja esihenkilöiden tehtävä sisällöt tai työnkuva. Työpaikoilla on monipuolisia asiantuntijarooleja tai työpaikalle ostetaan ulkopuolelta palveluita tai tuotteita myös edellä kirjoitetut ovat perustehtävän toteuttamiseksi tai tukemiseksi tavalla tai toisella.

Toisinaan perustehtävä ja toimijoiden tehtävät tai työnkuvat sekoitetaan keskenään tai niitä ei tunnisteta ja tiedosteta erillisiksi käsitteiksi tai asiaksi. Tämän seurauksena on moniulotteisia ja -sävyisiä todellisuuksia esimerkiksi seuraavista:

Mitä tekemään meidät on palkattu?

Tai

Mistä meille palkka maksetaan?

Ovat kaksi edellistä kysymystä samaa tarkoittavia asioita?

Mikä on meidän rooli ja mitä roolissa toimiminen edellyttää?

Miten käytämme tai jaamme sen ajan joka on tarkoitettu perustehtävän toteuttamiseen?

Esimerkiksi palveluntarpeen muuttuessa perustehtävän toteuttaminen edellyttää toimintatapojen päivittämistä. Mikäli perustehtävää ei ole sen muuttuessa kirjaimellisesti kirkastettu eli tietoisesti uudelleen sanoitettu ja aukikirjoitettu, mahdollisesti on niin, että edelleen toteutetaan perustehtävää toimintatavoilla jotka ovat aiemmin palvelleet tai toimineet. Toisinaan edelliseen liittyy kahden tai kolmen kulttuurin toimintatavat. Henkilöt toimivat entisillä toimintatavoilla, tai henkilöt toimivat uudistetuilla - tai henkilöt toimivat kahden edellisen välimuodossa. Toisinaan edellä kirjoitettuun mahdollisesti liittyy yksilöiden tahtotila “tehdä niin kun on tehty vuosia”.

Mikäli on tarpeen tiivistää kaikki edellä kirjoitettu, se on mahdollista yhdellä lauseella.

Perustehtävä on palvelu tai tuote joka tai mikä on olemassa sitä eteenpäin käyttävälle tai sitä suoraa käyttävälle.

Eli

Perustehtävän toteuttamisen toimivuus ja selkeys saadaan näkyväksi kun se avataan kirjoittamalla mieluusti yhdellä lauseella.

Perustehtävä on kirjoitettu edellä. Seuraavaksi tutkitaan, mitä perustehtävän toteuttamiseen tarvitaan, edellytetään tai vaaditaan. Käytetään niistä ilmaisua perustehtävän toteuttamisen rakenneosat. Koska perustehtävä ohjaa rakenneosien sisältöjä kirjoitan rakenneosia havainnollistavat asiat apukysymyksillä.

Perustehtävän toteuttamisen rakenneosat; esimerkiksi suunnittelu, jäsentely ja arviointi:

Mitä perustehtävällä pitää saada aikaan?

Mitä tekijöitä tarvitaan, että perustehtävää voidaan toteuttaa?

Esimerkiksi; mitä varten henkilö on palkattu johonkin tehtävään tai miksi jokin rooli on olemassa kyseisessä organisaatiossa?

Onko joitakin edellytyksiä joita tarvitaan tai joilla mahdollistetaan tai varmistetaan perustehtävän toteuttaminen?

Tarina perustehtävän toteuttamisen rakenneosista jatkuu Työyhteisön Top -ten blogisarjassa.