Etätyönohjaus on työväline poikkeusoloissa

Etäohjaus - Miksi juuri nyt se oivallinen työväline?

Onko nyt vallitseva poikkeusolomme kriisitilanne?

Miksi ottaa tähän hetkeen käyttöön etäohjaus työnohjaukseen (kriisityönohjaukseen) tai kriisitilanteiden purkuun ja käsittelyyn?

Kasvokkain samassa tilassa tapahtuva työnohjaus tai ulkopuolisen asiantuntijan ohjaama kriisitilanne purku ja käsittely ei ole tällä hetkellä mahdollista toteuttaa siten kuin normaaliolosuhteissa.

Miksi juuri nyt työnohjaukselle (tai kriisityönohjaukselle) tai kriisitilanteen purulle ja käsittelylle on erityinen kysyntä ja tarve?

Elämässä on nyt oleellista varmistaa ja edistää psyykkistä jaksamista. Esimerkiksi työelämässä psyykkistä vahvistamista toimintavalmiuteen ja työkykyyn kaikilla sektoreilla, erityisesti palvelualoilla jotka ovat suoraan tai välillisesti kohdistuvan paineen alla.

Tässä ajassa korostuu tarve purkaa ja käsitellä esimerkiksi huolta tai jännittyneisyyttä. Korostuu tarve jakaa tunnemieltä kuormittavia tilanteita ja kokemuksia. 

Tärkeää on ylläpitää ja vahvistaa henkilön tai henkilöiden sisäisiä voimavaroja ja turvallisuuden tunnetta sekä olla tietoinen omista selviytymiskeinoista.

Koska emme tiedä kuinka kauan poikkeusolomme kestää on tärkeää jatkuvan huollon periaatteella pitää huolta itsestä ja ympärillä olevista esimerkiksi etäohjauspalveluiden avulla tai tuella.

Kriisien käsittelemiseen liittyy monia erityisiä psykososiaalisia tekijöitä ja erityisiä vuorovaikutusilmiöitä. Näin ollen varsinaista kriisityönohjausta tarjoavalla työnohjaajalla on hyvä olla lisäkoulutus (Työnohjauksen käsikirja 2. painos 2012, Kai Alhanen jne.).

Etäohjaus - mitä se on?

Yleensä verkkovälitteisen ohjelman kautta tapahtuvaa yksilö- tai pienryhmäohjausta. Pienryhmä voi tarkoittaa sitä, että jokainen ryhmänjäsen on koolla oman verkkovälitteen kautta. Etäohjaus ei edellytä pienryhmän osalta olemista fyysisesti samassa tilassa.

Etäohjaus on ammattitaitoisesti ja eettisesti vastaavanlaisesti toteutettua kuin samassa tilassa toteutunut työnohjaus yleensä.

Etäohjauksessa “kaukaisuus antaa mahdollisuuden läheisyyteen”.

Näin tapahtuessaan; asioita jaetaan enemmän - vaikealtakin tuntuvat otetaan puheeksi. Näkeminen ja kuuleminen tiivistyvät sillä ympäristön ärsykkeet jäävät vähemmälle huomiolle. Ohjattava(t) ja ohjaaja ovat ikään kuin yhteisessä kuplassa.

Mitä etäohjauksessa on teknisesti huomioitava?

Käytettävän verkkoselaimen ja -ohjelman toimivuus, helppo käyttöisyys ja turvallisuus. Edellä kirjoitettuihin antaa lisätukea esimerkiksi työnohjaajan laatima kirjallinen ohje ja työnohjaajan oma kouluttautuminen etätyönohjaukseen.

Mitä etäohjauksessa on kokemuksellisesti huomioitava?

Yhteinen käsitys ja ymmärrys siitä, että etäohjaus on mahdollisesti erinäköinen ja -tuntuinen kokemuksena kuin  fyysisessä yhteisessä tilassa tapahtuva ohjaus. Kuitenkin yksi lisämahdollisuus ja suositeltava tapa tässä ajassa ja hetkessä.

Ota yhteyttä soittamalla numeroon 040 5286542 Kerron lisää etäohjauksesta ja sen mahdollisuuksista. Etäohjaushinnat ovat esillä yrityksen verkkosivulla “hinnasto. Koulutukseni ovat esillä verkkosivulla “minusta.