Positiivinen taiko vaiko Negatiivinen

Ovatko tapamme, kykymme tai valmiutemme osallisena siinnä tai siihen, miten suhtaudumme asioihin tai tapahtumiin? Meille jokaiselle sattuu ja / tai tapahtuu monenmoista; suurta ja vähemmän suurta. Tarkkaillessasi ympärilläsi olevien henkilöiden tapaa tai omaa tapaasi reagoida tai suhtautua esiin tulleisiin, huomaat kenties suuriakin eroavaisuuksia. Sinusta saattaa jokin esiin tullut asia olla pienen pieni ja merkityksetön johon ei kannata käyttää aikaa tai energiaa. Toiselle henkilölle kyseinen on kenties suuri ja vähintäänkin yöunet kärsivät kun moinen asia on tullut esiin. Niin kenties ei ole hyödyllistä vertailla henkilöiden välisiä tapoja reagoida tai suhtautua. Ennemminkin yksilöiden kannalta on vaikuttavampaa ja hyödyllistä käyttää tai asettaa asioita eri mittasuhteisiin esimerkiksi pisteyttää asioiden tai tapahtumien merkityksiä itselle. Tällöin ne asettuvat itselle ymmärrettävään muotoon ja niiden välinen mittasuhde saa näkyvyyttä. Pisteyttäminen auttaa ikäänkuin todellistamaan asioita tai tapahtumia meille jokaiselle itsellemme. Toinen asia on sitten se, katsommeko hyötyvämme edellä kuvatunlaisesta työkalusta. Suositan kokeilemaan ja mieluusti ilman ennakkoluuloa. Sillä, mikäli jo valmiiksi asemmoidumme ajattelemaan, että mitäpä tämä nyt auttaa tai mitäpä apua tästä on, niin niinhän siinnä sitten käykin.

Merkityksellistä ja hyödyllistä on olla tietoinen, että ihminen resonoi ympäristöön omaa olotilaansa tai asioihin suhtautumistaan. Toisin sanoen; jatkuva tyytymättömyys tai alakuloinen asenne vaikuttaa ympäristöön ja ympärillä oleviin ihmisiin. Vastaavasti perusratkaisukeskeinen tapa tai eläminen vaikuttaa ympäristöön ja ympärillä oleviin ihmisiin.

Myönteisyys tai positiivisuus on ajattelu- ja / tai lähestymistapa. Tämä ei tarkoita sitä, että yhtäkkiä ajattelee kaikesta positiivisesti. Vaan se tarkoittaa tapaa lähestyä tai ajatella asioista tai tapahtumista siten, että ei jää “tuleen makaamaan” tai “tee ongelmaa jota ei ole edes näköpiirissä”.

Positiivinen psykologia on tieteenala jossa tutkitaan; mikä tai mitkä saa ihmiset voimaan hyvin ja kokemaan onnellisuutta tmv.

Silloin kun jokin koetaan tai tuntuu raskaalta tai mahdottomalta, on tunnetilamme myös vastaava ja ajattelumme virittäytynyt negatiiviseksi. Näitä hetkiä meistä jokainen on kokenut ja tulee kokemaan. Merkityksellistä on se jäädäänkö niihin “makaamaan tai asumaan”.

Silloin kun jokin koetaan tai tuntuu mielenkiintoiselta tai innostaa meitä, on tunnetila mukaansa tempaava ja ajattelu virittäytyy positiiviseksi. Haluatko jäädä tähän tilaan “makaamaan tai asumaan” ?

Näin mielialamme vaikuttavat mielikuviimme tarjoten vahvoja singnaaleja joko miinusmerkkisenä tai plusmerkkisenä. Mielikuvilla on vahva vaiktutus myös kokemuksentasolla. Silloin kun tai jos kykenemme tarttumaan asioihin tai tapahtumiin ilman ennakkomielikuvaa on kokemus juuri asiasta tai tapahtumasta ilman ennakkovarautumista, jolla on taipumusta muuttaa kokemusta. Mielikuvat vaikuttavat ajatuksiimme, tunteisiimme, fyysisiin tuntemuksiimme ja edelleen vaikuttaen toimintaamme.

Voimmeko tällöin ajatella, että positiivinen tai negatiivinen ajattelu- ja lähestymistapa ovat myös opittuja ja silloin kun jokin on opittua, on siitä mahdollista oppia myös pois.