Työyhteisön Top -ten Keskustelukulttuuri ja vuorovaikutus

Mikä ihmeen keskustelukulttuuri?

Keskustelukulttuuri voi olla tai on kohtaamisten kautta tapahtuva sekä luontevasti ja vaivattomasti saatavilla oleva. Sen tarkoitus on mahdollistaa tai tarjoaa kaikille tavalla tai toisella siihen osallistuville kasvun, luovuuden ja osallisuuden kokemuksia, päätavoitteena on vuorovaikutus. Vuorovaikutteinen keskustelukulttuuri vahvistaa yhteenkuuluvuuden kokemuksen ja yhdenvertaisuuden tunteen.

Puhuttaessa avoimesta keskustelukulttuurista pitää se sisällään tietyn tunnusmerkistön. Esimerkiksi kaikkien mielipiteet ja näkökulmat ovat sallittuja. Arjessa se tarkoittaa, että henkilöiden esittämät vastakkaiset mielipiteet ja näkökulmat ovat yhtä oikeita. Avoimen keskustelukulttuurin tavoite on vuorovaikutuksen kautta saada tai tehdä yhteinen näkymä ja käsitys, joka on kaikille osallisille ymmärrettävä.

Keskustelukulttuuri pitää sisällään seuraavia kysymyksiä.

Miten tai Mistä keskustellaan?

Puhuttaessa keskustelukulttuurista liittyy siihen seuraavia ilmiöitä.

Olenko tullut kuulluksi ja olenko itse kuunnellut ja kuullut?

Olenko tullut nähdyksi ja olenko itse nähnyt sekä huomioinut?

Olenko saanut arvostus ja olenko itse arvostanut ja osoittanut sen?

Ryhytessäsi lukemaan tätä blogia, tulitko ajatelleeksi miten laaja- ja syvätasoinen keskustelukulttuuri on?

Miten työyhteisön keskustelukulttuuri vaikuttaa perustehtävän toteuttamiseen?

Aiemman kysymyksen ja seuraavan kysymyksen välillä on punainen lanka.

Mistä ja miten työyhteisössä keskustellaan kun ollaan tauolla?

Sillon kun tavoitteenamme on toimiva työyhteisö, on hyödyllistä tutkija, mitkä ovat työyhteisön keskustelukulttuurin valmiudet. Toimivuus on sana joka toisinaan yhdistetään tekniseen ja menetelmälliseen tekemiseen. Toimivuus sana on myös ajatuksen, mielen, asenteen ja tunteiden vastavuoroista keskustelua.

Onko ja mitä yhteistä vuorovaikutuksella ja oppimisella?

Voidaanko ajatella, että yläkäsitteenä toimii vuorovaikutuksen ja oppimisen kulttuuri, alakäsiteenä on keskustelukulttuuri vai ovatko kaikki kolme rinnakkaiskäsitteitä?

Toisinaan vuorovaikutus nähdään ja koetaan tai ymmärretään ​​puhumisen ja kuuntelemisen yhdistelmänä. Ryhdyttäessä tutkimaan tarkemmin työyhteisön tunnusmerkistöä on mahdollisuus päästä aarteen äärelle ja havaita, että tunnusmerkistön muodostaa vuorovaikutuksen ja oppimisen monipuolinen askelmerkistö. Tällöin on mahdollista laajentaa ja syventää käsitettä vuorovaikutus.

Alla olevan kuvion avulla on mahdollisuus tutkia, mitä vuorovaikutus voi pitää sisältää yhden tulkinnan avulla. On tärkeää huomioida, että vuorovaikutuksen sisällön tulkintoja on tai voi olla muitakin.

Kuvio on kopio julkaisusta Rantapallosta ratkaisuun 2019

Screenshot_2020-10-23 Sivu julkaisusta Rantapallosta ratkaisuun pdf(5).png


Vuorovaikutuksen kolmea kehää yhdistää katkeamaton helminauha. Tärkeää on olla tietoinen, että meillä on mahdollisuus siirtyä kehältä toiselle. Ykköskehältä siirtyminen ja eteneminen kakkoskehälle pitää sisällään tietoista ja tavoitteellisen työskentelyä.

Milloin kyse on oppimisesta ja oppimiskulttuurista?

Ensimmäinen tavoitteellinen askel on tutkia ja tavoittaa tunnusmerkistön avulla, missä kehällä yksilö tai yhteisö on tällä hetkellä? Löydätkö kehiltä omia henkilökohtaisia tai työyhteisösi tunnusmerkkejä? Ajatellessasi jotain tiettyä tilaanetta, joka saa Sinussa aikaan turhautumisen tunteen, miltä kehältä tällöin tavoite itsesi?

Mieti hetken työyhteisösi valmiuksia käsitellä esimerkiksi ristiriita tilannetta. Millä kehällä työyhteisösi tällöin on ? Millä kehällä työyhteisön tällöin tulisi olla jotta ristiriitojen käsittelyä ohjaisia ratkaisukeskeinen tavoite?